Något de flesta inte är medvetna om är att betting handlar om känslor. När vi satsar på odds eller ägnar oss åt någon annan typ av spel är vi påverkade av en mängd hormoner och signalsubstanser. Det spelar ingen roll vilken sport vi bettar på, effekten är den samma. Spel kallas för en last i många kulturer men ärligt talat, vad är då inte en last? Vi går igång på spänningsmoment och alla som hävdar att spel är skadligt måste förstå att det finns värre laster, som att dricka för mycket eller äta för dåligt. Gillar du betting? Då är detta ett inlägg för dig! Ta även en titt på Expressens sida om tips och odds där finns matnyttig information.

Är betting farligt?

Betting kan skapa beroende, det råder det inga tvivel om. Det gäller dock allt vi gör till en vana och de flesta klarar att såväl kontrollera som att (vid behov) bryta sina beroenden. Vet du med dig att du har svårt för det här med självkontroll kan det dock vara så att betting inte är något du ska ägna dig åt. Man måste helt enkelt ha lite karaktär för att kunna fungera på ett bra sätt i den värld av spel vi numera har tillgång till.

Det är inte svårt att bli professionell spelare och många har det som sitt huvudsakliga yrke. Gillar man sport är betting ett utmärkt sätt att pröva lyckan. Det gäller dock att veta vad man ger sig in på och hur olika system för betting fungerar. Med ett bra system får man kontroll över sitt spelande och riskerar inte att känslorna tar överhanden. I den här texten kommer vi att ge tips som kan göra dig till en bättre spelare.

Ett bra bettingsystem bygger på kunskap

Torbjörn från årjäng vann 10 miljoner på trav och i media kan vi gång på gång ta del av liknande solskenshistorier. Många storvinnare har det gemensamt att de följer smarta system. Det finns ingen strategi som fungerar på alla sporter utan att det gäller ha kunskap om det man bettar på. Det viktigaste instrumentet för spelare är alltså aktuell och korrekt information. Gärna information som inte alla andra har tillgång till. Bra fakta hjälper dig att avgöra om det är läge att spela på ett odds eller inte.

sportbetAtt ta del av vad proffsen tycker om aktuella spelobjekt är ofta en bra investering, även om det kostar lite pengar i form av till exempel inköp av tidningar med spelbilagor. Bra information kan vara skillnaden mellan att vinna och att förlora. Ett annat bra tips är att man bör försöka sluta spel för dagen när man ligger på plus, istället för att försöka ta igen förluster. Den senare strategin brukar sällan sluta bra.

Du kan bli en vinnande spelare

Många tror att betting kommer att innebära att de förlorar pengar i långa loppet. Visst, om du bettar på ett korkat sätt så kommer du att förlora. Det säger sig självt. Ser du spelande som något som i sig är en rolig aktivitet som tillför extra spänning så vinner du dock även när du förlorar. Då behöver du inte bry dig om tips och avancerade strategier. Om det däremot är möjligheten att gå med vinst på spel som lockar dig, då är all kunskap du kan hitta värdefull.

Betting kan sägas vara en kunskapstävling mellan spelaren och den som sätter oddsen hos spelbolaget. När du som spelare kan ditt ämne, efter att ha tagit del av bra tips och även skaffat dig erfarenhet, kan du se om ett odds är högt eller lågt i förhållande till den risk du tar när du satsar. Oavsett hur erfaren du är inom betting finns det alltid något du inte vet. En text med information för nybörjare om hundkapplöpning kan öppna nya möjligheter.

Ska man spela på höga eller låga odds?

Låga odds innebär att man har stor chans att vinna ett lägre belopp. Kom dock ihåg att även odds som innebär att du förmodligen kommer att förlora kan vara bra i långa loppet. Spelar du på höga odds kan det räcka med att ett spel av tio ska slå in för att du ska gå med vinst. Detta är något alla professionella spelare är väl medvetna om och faktum är att de ofta undviker låga odds på populära spelobjekt som fotbollsmatcher mellan storlag.

Det flesta som spelar för att det är kul, gör det försiktigt. Låga odds på populära lag och idrottsmän eller kvinnor är helt enkelt populärare spelobjekt än idrottshändelser med riktigt höga odds. Hur det spelas på ett visst resultat påverkar oddsen och när dessa spel görs på felaktiga grunder (till exempel för att många helst spelar på sitt favoritlag) blir oddset lägre än det kanske borde vara. Då går många proffs in och spelar på motsatt resultat, även om de bara vinner en gång av tio.

sports

Satsa på live odds

Idag sätts de flesta odds i realtid. De förändras i takt med att spelare lägger sina betts och ofta kan man satsa på pågående matcher, turneringar eller tävlingar. Om man då själv följer sporthändelsen via TV eller en stream på internet har man ett mycket gott kunskapsunderlag och kan göra korrekta bedömningar. Gäller det ett populärt sportevent får du räkna med att även de som sätter oddsen följer händelsen live och därmed har tillgång till samma information som du själv.

Ett av de absolut bästa tipsen till dig som vill bli en mer framgångsrik spelare är specialisering! Satsa på att blir riktigt kunnig inom en idrott inte så många följer eller på matcher en bit ner i seriesystemet. Om du följer, låt oss säga, en fotbollsmatch i Kinas tredjeliga, är det inte särskilt troligt att det finns en oddssättare som också följer matchen live. Oddset förändras då live genom en matematisk algoritm och är inte baserat på det du kan se med dina egna ögon.

Börja försiktigt om du vill vinna i längden

I den här texten har vi gång på gång betonat hur viktigt det är med kunskap. Man behöver dock inte var jättekunnig för att börja spela. Det handlar bara om att ha kontroll och inte satsa mer än man gott och väl har råd att förlora. När man märker att man faktiskt går med plus fler veckor än man går med minus kan man börja höja sina insatser och se sitt spelande som en investering snarare än ett nöje. Att ha mycket pengar på sitt spelkonto ger flera fördelar men kom ihåg att du egentligen inte vunnit något innan du hämtat hem vinsterna!